fredag 26 december 2008

Ett gult inslag i den gröna julen

Inte alla recept kommer som sagt vara vegetariska och här kommer ett med ekologisk kyckling. Vill man kan man säkert ersätta kycklingbrösten med quornfileér.

Saffranskyckling med lime:
Skär kycklingen i små bitar och stek gyllenbruna. Tillsätt lök och paprika och kryddorna förutom saffran. Kläm ut juicen från en lime och häll sedan på grädde och tillsätt saffran och lite buljong. Låt koka ca. 10 min. Ät med ris eller liknande.
ca: 4 port
Ingredienser:

2-3 rejäla kycklingbröst (ekologiska) eller ca 5 quornfileér
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1 gul lök
2,5 dl matlagningsgrädde
1 pkt saffran
1 lime, juice från och rivet skal
1 gnutta koriander
1 sked lantbuljong
några kryddpeppar
ett lagerblad (ev.)
salt och peppar efter smak
lite persilja som dekoration

Lillstrumpan hade ingen stark åsikt när det kom till denna rätten, hon var som vanligt mest intresserad av riset. Småttingar och kolhydrater...Men Fröken Grön däremot blev stormförtjust! Kombinationen saffran och lime är oslagbar! Den mustiga saffransmaken kompletteras väl av den syrliga smaken av lime och vore det inte för risken med saffranförgiftning skulle jag nog äta den här såsen för jämnan. Att kycklingbrösten "blev över" från en ungsbakad kyckling dagen innan var också ett plus. Jag tycker bröst ofta blir för torra i ugnen och la dem därför åt sidan. Ekologiska kycklingar är i regel betydligt större än de man hittar i affär och därför räcker de till ett par olika middagar. Toppbetyg!

Inga kommentarer: