fredag 26 december 2008

En god grön jul, önskar Fröken Grön och Lillstrumpan

Efter att en tid propagerat för att fler måste börja äta mer vegetariskt för miljöns skull tänkte jag att jag skulle göra slag i saken och servera en helt grön jul i år. Det blev senapsgriljerad kålrot, inlagd aubergine (sill) och annat smått och gott. Tack till vegankrubb för recept och inspiration. 

Lillstrumpan har tyvärr inte mått så bra över julen och lyckades därför bara smaka på lagen till "sillen", den uppskattades dock och hon gapade efter mer med kommentaren "de va gott!"
Fröken grön kunde också konstatera och sillen var väldigt god, lagen som man kan smaksätta lite som man vill är en utmärkt bas och kokt aubergine är inte fullt så läskig som riktig sill. I övriga sällskapet uppskattades den framför allt insmygd i Janssons frestelse då ingen var förtjust i vanlig sill från första början. Vad det gäller kålroten så går det inte att komma ifrån det faktum att det är en kålrot. Man bör inte förvänta sig en fantastisk skink-ersättare, men man får dock ett något mer bastant pålägg att bre senapen på.


Recept:

Grundrecept som räcker till ungefär 4 personer:
1 Aubergine, skalad och skivad i lagom bitar.

2 dl sojagrädde
Någon matsked vitvinsvinäger
Någon tesked socker
4-5 msk olja

Smaksättare 1:
1 näve färsk dill
Rivet skal och juice från 1 citron
1 liten rödlök, finhackad
salt och peppar


Skala och skär auberginen i sillstora bitar och koka i saltat vatten runt 6 minuter (tills de är mjuka)

Gör under tiden lagen, blanda grädden med vinäger och socker och tillsätt den smaksättning du vill ha. Tillsätt sist oljan i en tunn stråle och rör samtidigt om. Blanda in auberginen när den kokat färdigt efter att snabbt torkat av dem med en pappershandduk.

Senapsgriljerad kålrot:
1 Kålrot på ca 500 gram

Buljong:
1.5 liter vatten
Grönsaksbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Några lagerblad

Griljeringssmet:
3 delar skånsk senap eller valfri senap
1 del tomatpuré
1 del ljus sirap
ev. 1 msk potatismjöl
2 dl skorpmjöl

Ansa kålroten och koka den i en rejält smaksatt buljong i någon timma tills den är mjuk men ändå mjäll. Låt svalna och bred på griljeringen, rulla eller strö på ströbröd och sätt in i ugn 225 grader i ungefär en halvtimma.

Inga kommentarer: